Saturday, November 04, 2006

Apuleius: Metamorphoses (Aureus Asinus)

Ο Χρυσός Γάιδαρος και ο Ταμίνο

Ο Απουλήιος γεννήθηκε περί το 125 μΧ στα Μάδαυρα της Αφρικής (ρωμαϊκή επαρχία στα σύνορα Γαιτουλίας και Νουμιδίας, στην σημερινή Αλγερία), ήταν σα να λέμε συμπατριώτης του Αγ. Αυγουστίνου αλλά και του Καμύ. Γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας, θα σπουδάσει Ρητορική και Φιλοσοφία στην Καρχηδόνα και την Αθήνα, η οποία παρέμενε κέντρο της φιλοσοφίας, των γραμμάτων και των τεχνών.
Το έργο του Απουλήιου ‘Μεταμορφώσεις’ (αργότερα μετονομάσθηκε ‘Ο Χρυσός Γάιδαρος’) είναι ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα της δυτικής λογοτεχνίας. Αυτό το καινοφανές τότε είδος δεν ακολουθούσε ακόμη παγιωμένους κανόνες δόμησης· εδώ βρίσκεται μία από τις πολλές αρετές του βιβλίου: ο κύριος άξονας της διήγησης, -όπου ο ήρωας αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο τα παθήματά του- διανθίζεται με πολλές παράπλευρες γοητευτικές ιστορίες και μύθους, οι οποίοι λειτουργούν ως αυτόνομες παρεκβάσεις μιας δενδροειδούς αρχιτεκτονικής. Η αφήγηση, φρέσκια, γνήσια και σπαρταριστή, αμόλυντη από την χριστιανική ηθική, αποτυπώνει έναν κόσμο ο οποίος βρίσκεται ήδη στη διαδικασία σήψης, έναν πολιτισμό ο οποίος βαθμιαία εκπίπτει.

At ego tibi sermone isto Milesio varias fabulas conseram auresque tuas benivolas lepido susurro permulceam — modo si papyrum Aegyptiam argutia Nilotici calami inscriptam non spreveris inspicere — , figuras fortunasque hominum in alias imagines conversas et in se rursus mutuo nexu refectas ut mireris...

Ιδού μια (αποσπασματική) περίληψη:

Κεφάλαια Ι-Χ: Ο ήρωας του αφηγήματος, Λούκιος, ταξιδεύοντας στη Θεσσαλία, πατρώα γη, καταγοητεύεται από τις ιστορίες για τη πλούσια δράση των μαγισσών που μαθαίνει από περαστικούς. Η γυναίκα του ανθρώπου που θα τον φιλοξενήσει στην Υπάτη, η Παμφίλη, φημολογείται πως είναι επικίνδυνη και ερωτιάρα μάγισσα, η οποία εκτός από το ότι διακοσμεί το μέτωπο του συζύγου με προεξοχάς εκ κερατίνης, σκλαβώνει με τα μάγια της τους όμορφους νέους και μεταμορφώνει όσους αντιστέκονται στη λαγνεία της σε ζώα. Η Φωτίδα, η υπηρέτρια με την οποία ο Λούκιος θα συνδεθεί ερωτικά, του εμπιστεύεται με λεπτομέρειες τις φοβερές μαγείες της κυράς της, στην τέλεση των οποίων ενίοτε αναγκάζεται να την βοηθά. Με τη βοήθειά της παρακολουθεί λαθραία την Παμφίλη μεταμορφούμενη σε κουκουβάγια, έκπληκτος δε και αλλόφρων ζητά από την φίλη του να εφαρμόσει τα μάγια επί αυτού του ιδίου. Έτσι λοιπόν τσιτσιδώνεται και αλείφεται με ματζούνια, όμως από λανθασμένη συνταγή μεταμορφώνεται στο ευτελέστερο των τετραπόδων! Γίνεται, λοιπόν, κανονικός γάιδαρος στη μορφή, αλλά με ανθρώπινη ψυχή και σκέψεις. Το μόνο παρήγορο, λέει ο δύστυχος, ήταν η ταυτόχρονη μεγέθυνση των ...αχαμνών του! Προτού δε προλάβει η Φωτίδα να εφαρμόσει το αντίδοτο, εισβάλλουν στο σπίτι ληστές που, αφού το ξαφρίσουν, φορτώνουν τα κλοπιμαία στο φουκαρά τον γάιδαρο-Λούκιο. Από’ δω αρχίζουν τα βάσανά του...
Ο Λούκιος θα οδηγηθεί στο λημέρι των ληστών, απ’ όπου πολλάκις πλην ματαίως θα προσπαθήσει ν’ αποδράσει. [Εδώ παρεμβάλλεται ο μακροσκελής αλλά υπέροχος μύθος του Έρωτα και της Ψυχής, τον οποίο διηγείται η γριά υπηρέτρια των ληστών στην επίσης απαχθείσα κόρη, τη Χάρη]. Οι ληστές σχεδιάζουν αργό και βασανιστικό θάνατο για το απείθαρχο τετράποδο, ο οποίος πάντοτε αναβάλλεται. Τελικά γάιδαρος και κόρη θα σωθούν από τον αρραβωνιαστικό της.
Ο Λούκιος στη συνέχεια θα πέσει στα χέρια σκληρών και βάναυσων χωρικών. Χειρότερος από όλους θα αποδειχθεί ένας κακόβουλος πιτσιρικάς που θα κάνει το παν για να γίνει ο γαϊδαράκος κοντοσούβλι: Θα τον συκοφαντήσει ως τεμπέλη, εμπρηστή, κλέφτη αλλά ακόμα και ως επίδοξο βιαστή! Οι χωρικοί αποφασίζουν να τον σφάξουν, αλλά σώζεται χάρη σε κάποιον που προτείνει τον ευνουχισμό ως μέτρο για τον κατευνασμό των ορμών του. Ο Λούκιος, γλιτώνοντας πολλές φορές από τα νύχια του Χάρου, τελικά θα πωληθεί σε ένα τσούρμο ρακένδυτων πλανόδιων ιερέων μιας συριακής θεότητας, οι οποίοι περιφέρονταν με σείστρα και κύμβαλα ανά τα χωριά και τις πόλεις, ζητιανεύοντας και εξαπατώντας με εξωφρενικές προφητείες τον κοσμάκη. Οι υποτιθέμενοι ιερείς δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα μπουλούκι έκφυλων ξεφωνημένων αδελφών που είτε επιδίδονταν σε μαζοχιστικές τελετές, είτε έψαχναν να βρουν κανα προικισμένο νταγλαρά χωριάτη δια να ικανοποιήσουν ...πυγηδόν τας αναιδείς ορέξεις των! Το παπαδαριό της συμφοράς μετά από διασκεδαστικότατες τσαρλατανιές θα καταλήξει στη φυλακή και ο Λούκιος -γλιτώνοντας και πάλι από διαμελισμό και μαγείρεμα- στο παζάρι, όπου θα πωληθεί σε έναν μυλωνά, και θα δεινοπαθήσει από την στρίγγλα γυναίκα του. Ο Λούκιος, εκδικούμενος θα ξεμπροστιάσει τον παρολίγο εραστή της, τον οποίο ο μυλωνάς θα ...κανονίσει με τον τρόπο που θα κανόνιζε και αυτός τη γυναίκα του.
Εν συνεχεία, ο Λούκιος θα πωληθεί σε ένα φουκαρά περιβολάρη, και μετά από σειρά κακοτυχιών θα αποσπασθεί δια της βίας από έναν στρατιώτη, καταλήγοντας στην υπηρεσία ενός μάγειρα και ενός ζαχαροπλάστη. Εδώ ο Λούκιος θα καλοπεράσει, αφού οι νέοι αφεντάδες του εκπλήσσονται και διασκεδάζουν με τις γαστρονομικές προτιμήσεις του γάιδαρου που κάθε άλλο παρά γαϊδουρινές είναι. Ο έπαρχος ξετρελαίνεται με τον καλοφαγά γάιδαρο και αφού τον αγοράσει (νομίζει πως) του μαθαίνει και άλλες ανθρώπινες συνήθειες. Μια κυρία της υψηλής κοινωνίας θα εκτιμήσει τα προσόντα του Λούκιου και θα επιθυμήσει να πλαγιάσει μαζί του. Ο γάιδαρος φοβάται μη τη διαμελίσει με το υπερφυές όργανό του, αλλά άβυσσος η ...ψυχή της γυναίκας! Ο έπαρχος πληροφορείται τις θαυμαστές επιδόσεις του γάιδαρου του και αποφασίζει να τον παρουσιάσει σε δημόσιο θέατρο: ο Λούκιος θα διακόρευε δημοσία θέα μια θανατοποινίτισσα. Ο Λούκιος το σκάει αποφεύγοντας μια τόσο οδυνηρή δημόσια ατίμωση.
Κεφάλαιο ΧΙ: Ο Λούκιος αποκαμωμένος από όλα τα δεινά που τον κατατρέχουν προσεύχεται στην Θεά του Ουρανού –με οποιαδήποτε μορφή και αν αυτή υπάρχει. Πράγματι, η Θεά εισακούει την προσευχή του και εμφανίζεται στον ύπνο του. Είναι η Θεά Ίσις η οποία λατρεύεται από όλους του λαούς με διαφορετικά ονόματα, και η οποία έχει αποφασίσει να δώσει τέλος στα βάσανα του Λούκιου. Αφού του δίνει πληροφορίες για την τελετή η οποία θα γινόταν την επόμενη μέρα και στην οποία θα επανερχόταν στην αρχική του μορφή, του επισημαίνει ότι ‘οφείλει να της αφιερώσει το υπόλοιπο της ζωής του ως την τελευταία του πνοή’. Φυσικά από μια τέτοια εφ’ όρου ζωής αφοσίωση στη Θεά θα αποκόμιζε πολλά οφέλη τόσο στην τωρινή όσο και στη μετέπειτα ζωή. Πράγματι όλα γίνονται όπως προείπε η Θεά: ο Λούκιος βρίσκεται ενώπιον πομπής αμέτρητων πιστών και υπηρετών της θεάς, όπου ο αρχιερέας ‘μιλημένος’ από τη θεά θα τον επαναφέρει στην ανθρώπινη του μορφή. Ο Λούκιος όχι μόνο ξαναγίνεται άνθρωπος, αλλά ‘για μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία’ εντάσσεται στην πίστη της Θεάς: ‘Με την πρόνοια της ελευθερώτριας μεγάλης Θεάς Ίσιδας, ο Λούκιος λυτρωμένος από τις παλαιές του δυστυχίες θριαμβεύει ενάντια στη μοίρα του’. Φυσικά, εις δόξαν Θεάς, η ιστορία του Λούκιου διατρανώνεται ανά την γη. Ο Λούκιος χαίρεται την ελευθερία, και δέχεται τις επισκέψεις της Θεάς στα όνειρά του, όπου του επαναλαμβάνεται η διαταγή να μυηθεί στα μυστήριά της. Παρά του δισταγμούς θα προχωρήσει στη βαθύτερη μύηση που του αποφέρει χαρά και υλικές ανταμοιβές. Έχοντας πλέον αποδιώξει κάθε δισταγμό, ικετεύει τον ιερέα να τον μυήσει περαιτέρω, ο οποίος, αναμένοντας την ρητή εντολή της Θεάς αντιστέκεται στις ικεσίες. Τελικά, έρχεται η ώρα όπου ο Λούκιος θα προσεγγίσει μια ακόμα βαθμίδα μύησης: όμως δεν φανερώνει σε μας τα μυστικά του. ‘Θα το έλεγα αν μπορούσε να λεχθεί, θα το μάθαινες αν επιτρεπόταν να το καταλάβεις, μα τα αυτιά σου και η γλώσσα μου θα ήταν εξίσου ένοχα μιας τέτοιας θρασύτατης αθυροστομίας’. Αφιερωμένος στη λατρεία της παντοδύναμης Θεάς, σύντομα θα κληθεί να μυηθεί ακόμη βαθύτερα! Πράγματι, είχε μυηθεί μόνο στα μυστήρια του Θεάς και όχι και σε αυτά του παντοδύναμου Θεού Όσιρι. Θα μυηθεί για μια ακόμη φορά, και θα διακριθεί σε σχέση με του άλλους μύστες, ανελισσόμενος στο ιερατείο. Η θεία χάρη θα τον ακολουθεί γεμίζοντάς τον δόξα, ευτυχία και υλικές απολαβές.

Το έργο του Απουλήιου είναι πολύτιμο για την αυθεντική καταγραφή της ιστορικής πραγματικότητας, ιδωμένης όχι μέσα από σημαντικά ιστορικά γεγονότα –με τα οποία καταπιάνονται οι καθεαυτό ιστορικοί– αλλά μέσα από στοιχεία της καθημερινότητας.
Στο διήγημα του Απουλήιου παρελαύνουν ή αναφέρονται δεκάδες θεότητες με ποικίλες καταβολές. Δεδομένης της απέραντης ποικιλομορφίας θεοτήτων του πολυπολιτισμικού κόσμου της Pax Romana, ο ελληνικός χώρος, όπου διαδραματίζεται το μυθιστόρημα του Απουλήιου, είναι πεδίο δράσης κάθε λογής ιερέων, μαντισσών, μαγισσών, παπαδαριού διαφόρων θεοτήτων και δοξασιών, και λοιπών θρησκευτικών και μεταφυσικών αγυρτών. Ταυτόχρονα οι παλαιές φημισμένες πολιτείες είναι σε παρακμή και η ύπαιθρος αλωμένη από τους λεγεωνάριους. Ιδού λοιπόν το λαμπρόν πεδίον όπου θα αναπτυχθεί ο μόλις εκκολαφθείς χριστιανισμός...
Από την άλλη, οι ‘Μεταμορφώσεις’ υπήρξαν ανέκαθεν έργο δημοφιλές –αν και απορριφθέν από τους λόγιους της εποχής του και φυσικά από τους χριστιανούς– όχι μόνο από τους λάτρες της λογοτεχνίας, αλλά και από τους λάτρες του μεταφυσικού και παντός είδους μύησης: Οι ‘Μεταμορφώσεις’ αποτελούν βασικό ανάγνωσμα για τους δυνάμει μύστες, οι οποίοι ως άλλοι Ταμίνο, φέροντες εντός τους τον ιερό σπόρο του φωτός, αποδημούν από τον βδελυρό κόσμο των αδιαφόρων, κοινών και επιφορτισμένων με τη διαιώνιση του είδους των Παπαγκένων και καθοδηγούμενοι από αρχιερείς Ζαράστρους μεταβαίνουν στον κόσμο των πεφωτισμένων μυστών, όπως δηλαδή συνέβη και στον Λούκιο. Βέβαια, σε μια τέτοια ιερή διαδικασία πρέπει να κλείσεις τα μάτια (πράγμα λίαν επικίνδυνο γιατί ενίοτε αντί της ιεράς φωτίσεως έρχεται πυγηδόν κάτι μέγα, μέλαν και σκληρό): Μύω [εξ’ ου και μυώ, μύησις αλλά και μύωψ!]: κλείνω τα μάτια. Ο δε Λούκιος καμμύσας τους οφθαλμούς εφωτίσθη: Lucius: [Lux, κλπ, από το αρχαϊκό ελληνικό Λύκη=φώς, εξ’ ου λυκόφως, αμφιλύκη, λυκαυγές, λύχνος, λευκός κλπ]: πεφωτισμένος (μου φαίνεται προτιμότερο το ‘Λεύκιος’ από το ‘Λούκιος’ που υπάρχει στην ελληνική έκδοση από τις εκδόσεις Νεφέλη). Α, και για να μην ξεχνιόμαστε: Sarastro από το Ζοροάστρης. Άντε και στη δική σας ‘ποδιά’!

55 Comments:

Blogger Σελασφόρος said...

Έχει πλάκα η αντίδραση σε αυτό το ποστ! Ο Ρουφιάνος (ο extreme tracker) ανίχνευσε διάφορες γνωστές φιγούρες που ανοίγουν συχνά την πόρτα, ρίχνουν μια ματιά, αλλά την ξανακλείνουν! (Δεν κυκλοφορούν πολλά αρχαϊκά Mc με οθόνη της πλάκας, ούτε πολλοί με Linux).
Τρία είναι τα ενδεχόμενα: 1) Δεν έχετε τι να πείτε 2) Είστε βασίλισσες της νύχτας και το κόντρα φα το λέτε για πλάκα 3) Περιμένετε κάποιος άλλος να κάνει την αρχή!
Έλα, μην ντρέπεσαι, έμπα -και κλείσε πάλι γιατί μπάζει!

3:05 PM  
Blogger roidis said...

μοιάζει ο Απουλήιος λίγο με τον Λουκιανό, ή μου φαίνεται;
ξέρω ελάχιστα γι αυτόν.

ενδιαφέρον!

9:09 PM  
Blogger Σελασφόρος said...

@ roidis:
Μοιάζει όντως πολύ με Λουκιανό. Στον πρόλογο της ελληνικής εκδόσεως (Νεφέλη, εισαγωγή-επιμέλεια Αρίστείδης Αιβαλιώτης), αναφέρεται τόσο ο Λουκιανός εκ Σαμοσάτων όσο και ένας Λούκιος εκ Πατρών. Για ένα διήγημα του τελευταίου υπάρχει αναφορά, αλλά δεν σώζεται. Το έργο του Λουκιανού 'Λούκιος ή Όνος' σώζεται, και έχει πολλά κοινά στοιχεία με αυτό του Απουλήιου, όπως το κοινό θέμα, αλλά και διαφορές όπως η έκταση (του Απουλήιου το εκτενέστερο) αλλά και οι φιλοσοφικές προεκτάσεις. Εκτός από τα παραπάνω, στον εμπεριστατωμένο πρόλογο της ελληνική έκδοσης από όπου δανείζομαι αυτές τις αράδες (για δική μου άποψη επιφυλάσσομαι μέχρι να διαβάσω το έργο του Λουκιανού) αναφέρεται και η εκδοχή του D.S. Robertson, κατά την οποία τόσο ο Απουλήιος όσο και ο Λουκιανός χρησιμοποίησαν ως πρότυπο το έργο του Λούκιου εκ Πατρών. Κατά μια άλλη εκδοχή, ο Απουλήιος έγραψε το ίδιο έργο τόσο στα λατινικά όσο και στα ελλήνικά τα οποία κατείχε άριστα, και μπορεί κάλλιστα το διήγημα του Λουκίου του Πατρέως να ανήκει σε αυτόν.

12:14 AM  
Anonymous Anonymous said...

Εμένα πάντως μου θυμίζει ...Bunuel! Αν ζούσε ο αείμνηστος και το διάβαζε θα εκστασιάζονταν με την προοπτική του να μεταμορφώσει τις ‘Μεταμορφώσεις’ σε ένα δηκτικότατο σουρεαλιστικό αριστούργημα, ταιριαστό στο...ήθος του!
Συστήνω ωστόσο προς διάβασμα σε σχέση με το Λουκιανό, εκτός από τα καταπληκτικά ‘Αληθή διηγήματα’ που ως μυθιστοριογραφική σάτιρα θυμίζουν το εν λόγω κείμενο, και τους ευρηματικότατους ‘Διάλογους’, που δεν αφήνουν όρθιους ούτε θνητούς ούτε αθάνατους!

3:21 PM  
Blogger Σελασφόρος said...

Συμφωνώ για τον Bunuel. Απ' ότι έχω πληροφορηθεί από επίδοξους Ταμίνο, πολλοί αξιόλογοι και διάσημοι υπήρξαν μύστες (βλ και Debussy και Ροίδη κλπ). Λες και ο μέγας σκηνοθέτης να ήταν αδελφός; Για τον Λουκιανό επιφυλάσσομαι: Θα αναζητήσω τα κείμενά του το συντομότερο!

4:17 PM  
Blogger Π said...

Bλέπω πως είστε δεξιοτέχνης εις το ru-fianoporte (ελληνιστί: κλειδαροτρυποκύμβαλον).
Eγώ λοιπόν ήμουν ενδεχόμενο υπ' αριθμόν ένα. Mετά τας ανωτέρω εξελίξεις έχω να είπω τρία τινά:
Tινόν πρώτον. Συμφωνώ με τη Σοφία - έτοιμο για Mπουνιουέλ θα ήταν!
Tινόν δεύτερον. Eις την μακραίωνον ιστορίαν του μπλογκισμού πρέπει να είναι πρωτοφανές το φαινόμενον να εγκαινιάζει τα σχόλια ο ίδιος ο μπλογκεύς, και δη εγκαλών τους αναγνώστας του. Όταν βάζετε ένα ποστ το μήνα, και ευχαριστημένος να είστε που ανοίγουμε την πόρτα, ή μάλλον που περνάμε να δούμε αν υπάρχει πόρτα!
Tινόν τρίτον («δεν κυκλοφορούν πολλά αρχαϊκά Mc με οθόνη της πλάκας»). Eσείς είστε Gaidureus Asinus (sine sella) και αυτό που είπατε είναι Equus Prasinus. Quia vulpes non attingat...

7:55 PM  
Blogger Π said...

(Tο δε ωρολόγιόν σας δείχνει ώρα Iράν...)

8:05 PM  
Anonymous Anonymous said...

Επειδή έχω ξεκινήσει να γράφω σχόλιο και το έχω παρατήσει στην μέση λόγω φόρτου εργασίας τουλάχιστον 3 φορές μέχρι τώρα, θα γράψω ένα ανεκδοτάκι φρέσκο φρέσκο.
Αλλά πρώτα να σημειώσω ότι οι ρουφιάνος σου δεν δουλεύει καλά, γιατί αφενός οι χρήστες Linux αυξάνουν ραγδαία, αφετέρου οι χρήστες αυτού του καταπληκτικού λειτουργικού μπορούν να καμουφλάρονται και να εμφανίζονται ως κρετίνοι χρήστες windows.
Όσο για τις ποδιές, ξέρουμε ότι και εσύ αλλά και ο Ροδάνις έχετε από μία, αυτή που άπαξ και την βάλεις μεταμορφώνεσαι σε Δαυίδ - τρελό τεκνό. Αλλά αυτά είναι μόνο για μύστες που δεν κλείνουν τα μάτια αλλά το μάτι!

Λοιπόν το ανεκδοτάκι:

To καλόπαιδο...
Ο τσογλανάκος είναι στο σαλόνι και παίζει με το τραινάκι του, η μαμά στην κουζίνα κάνει δουλειές.
Τσαφ τσουφ το τραινάκι, κάνει μια διαρκή φασαρία. Σε κάποια στιγμή σταματάει και ακούγεται ο μικρός:
-"Οσοι παπάρες θέλουν να κατέβουν, να τσακιστούν γιατί αυτή η κωλοστάση είναι η τελευταία. Οσοι μαλάκες θέλουν να ανέβουν να το κάνουν γρήγορα για να αναχωρήσει καμιά ώρα η γαμημένη η αμαξοστοιχία!
Τα ακούει αυτά η μαμά, κρανιοεγκεφαλίζεται, τρέχει στο σαλόνι, πιάνει τον μικρό από το αυτί και του λέει:
-" Πήγαινε αμέσως στο δωμάτιο σου και κάτσε μέσα για δυο ώρες τιμωρία. Μετά θα βγεις και θα παίξεις μόνο αν μιλάς καλά!"
Πηγαίνει ο μικρός στο δωμάτιο και μετά από κανα δίωρο επιστρέφει. Κάθεται και πάλι, και βάζει μπρος το τραινάκι.
Τσαφ τσουφ,τσαφ τσουφ για λίγη ώρα σε κάποια στιγμή σταματάει
-"Οσοι επιβάτες επιθυμούν να αποβιβαστούν παρακαλούνται να ελέγξουν οτι δεν ξέχασαν καμία από τις αποσκευές τους και ευχόμαστε να είχαν καλό και ξεκούραστο ταξίδι. Οι επιβάτες που επιθυμούν να επιβιβαστούν να τοποθετήσουν και να ασφαλίσουν τις αποσκευές τους πάνω από τη θέση τους, υπενθυμίζουμε οτι απαγορεύεται το κάπνισμα και τους ευχόμαστε ένα καλό ταξίδι."
Η μαμά ακούει περήφανη για τις παιδαγωγικές τις ικανότητες από την κουζίνα και χαμογελάει.
Ο μικρός συνεχίζει:
-"Α, και όσοι θέλουν να διαμαρτυρηθούν για τη δίωρη καθυστέρηση, να απευθυνθούν στην καριόλα στην κουζίνα!"

Και για όσους έχουν ξεχάει τον Εθνικό μας Μουσικοσυνθέτη, δείτε τι προβλήματα έχει ο φουκαράς εδώ
Μεταξύ άλλων περιέχει και δήλωση αυτογνωσίας:
«Το έργο μου υπήρξε πάντοτε ο πτωχός συγγενής»...
Μύκη, σε κατανοούμε απόλυτα!

8:47 AM  
Blogger Σελασφόρος said...


Φίλτατε π, ηξεύρετε πως σας πειράζω. Μην εκπλήττεσθε από την δεξιοτεχνικήν χρήσην του κλειθροποκυμβάλου, μεγίστου κατασκοπευτικού οργάνου, πλην όμως ο εντοπισμός του υμετέρου ιουρασείου τεχνολογικού λειψάνου ουδέποτε ήτο δυσχερής. Πόσα γκαζοζέν κυκλοφορούσι εν Ελλάδι; Μην πτοείσθε, τοιούτα ευρισκόμενα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας (μάλλον αφασίας) αντικείμενα λίαν συντόμως αποκτούσι συλλεκτικήν αξίαν -πλην βεβαίως της συναισθηματικής.
Απαντών εις τας υμετέρας μομφάς περί της αναρτήσεως του πρώτου σχολίου, ομολογώ ότι διαισθάνθην την αμηχανίαν των -μετρουμένων τοις δακτύλοις τετραδακτύλου χειρός- πολυαρίθμων αναγνωστών του ημετέρου βλογίου, παρατηρήσας δε δια του ιχνηλάτου τας αμηχάνους εισόδους και τας σιωπηράς εξόδους εκ του βλογίου, παρεσύρθην εις την καταδειχθείσα υφ'υμών καινοφανήν, αχαρακτήριστον και αμίμητον πράξην.
Δια τας περί θύρας αναφοράς σας, σας υπενθυμίζω ότι τυγχάνω ερασιτέχνης βλογήρ, αναρτών πόστιον μόνον είς όσας περιπτώσεις έχω τι να είπω. Τα δε ημέτερα πόστια είναι μακροσκελή, απαιτούντα χρόνον τε και μόχθον. Επιπροσθέτως, ως γνωρίζετε, δεν είμεθα γόνοι βαθυπλούτου κροίσου, όπερ σημαίνει ότι μας φεύγει ο πάτος. Θαυμάζω δε τους αναρτούντας πεντάδας ποστίων καθ'εκάστην επαγγελματίας βλογήρες, ομιλούντες συχνάκις περί υδαρών ανέμων και ανεμωδών υδάτων. Κρίνων εκ των ολιγαρίθμων, εμπεριστατωμένων και κοπιωδώς καταρτισμένων ποστίων σας, φρόνω πως είσθε της αυτής απόψεως.
Παρά ταύτα, νομίζω ότι με τας ευφυολογίας σας πειράσθε ως έγχελυς να ξεγλιστρήσητε. Μοι φαίνεσθε τω όντι λαμπρότατος, ενίοτε εκλαμπρότατος, εξ'ου συνάγω το ασφαλές συμπέρασμα ότι είσθε πεφωτισμένος. Εξ'άλλου πολλάκις σας συνέλαβε το όμμα μου εις διαφόρους Στοάς, επί παραδείγματι εις την Σταάν της όπερας και την Στοάν Φέξη.
Εν μόνον έχω να είπω: Asinus Dei, qui tollis peccata Lucii.

@Sorela
Βλέπω πως μαθαίνεις μόνο τις κατάλληλες λέξεις στα ιταλικά!
Τώρα, για το linux τι να πω... Εμπιστεύομαι τη γνώση σου ως μεγίστου μαϊστορος της κομπιουτερικής τέχνης.
Καλά, με τον μυκητα, βαλτός είσαι; Είπα να μην γράψω τις Αμανιτολογίες ΙΙ, πτωχόν κρονόληρον γερόντιον είναι, θα μας αφήσει συντόμως χρόνους, ας ζήσει ο δύστηνος εν ειρήνη. Έλα που όμως με τις μαλακίες του μας τσιγκλάει. Με βλέπω να χώνω ανηλεές πόστιον.
Δια την ποδιάν του Δαβίδ (αυτό και αν ακούγεται πονηρό) επιφυλάσσομαι για αποκαλυπτική φωτογραφία!

5:01 PM  
Blogger Π said...

Δεν μπορώ παρά να απαντήσω με ετέραν παροιμυώδη έκφρασιν: Anus tuus luceat!

7:57 PM  
Blogger Π said...

Eπίσης, μια και είχατε το θράσος να ξαναπιάσετε στο στόμα σας τον Mύκητα, κοιτάξτε και το δικό του θράσος: "Την απόφασή του να αποποιηθεί της επιχορήγησης του υπουργείου Πολιτισμού για τη διεξαγωγή 17 συναυλιών στο Μουσείο Μπενάκη γνωστοποίησε με επιστολή του προς τα ΜΜΕ ο Μίκης Θεοδωράκης, μετά την απόφαση του ΥΠΠΟ να περικόψει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης. [...] ΄Oπως αναφέρει, το έργο του υπήρξε πάντοτε «ο πτωχός συγγενής και η παρουσία του σε σχέση με το εύρος του υπήρξε ισχνή, μίζερη και εγένετο πάντοτε σχεδόν εξ ανάγκης»." (in.gr, 08/11/06)

Έχει και παράπονο ο άνους άσινους! Φαντάζομαι πως μη ισχνή παρουσία θα θεωρούσε το να μεταδίδεται η μουσική του και οι δηλώσεις του από όλους τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς επί 8ωρο καθημερινά (στις εθνικές εορτές 24ωρο)...

6:32 PM  
Blogger Σελασφόρος said...

Αγαπητέ μου εν χριστοπαναγίαις αδελφέ,
μοι φαίνεται ότι δεν προσέχετε τους συσχολιαστάς σας. Η διάγουσα εν εσπερία ομογάλακτος και ομοθαλής αδελφή μου -πάντοτε ουρανόπληκτος-, Σορέλα, μας το επισημαίνει εις το ανωτέρω σχόλιον της (προφανώς δεν παρατηρήσατε το κυανόχρουν "εδώ" της εν λόγω αδελφής). Το δε επακόλουθον ημέτερον σχόλιον ομιλεί περί του αυτού ζητήματος. Θα ακολουθήσει σοδομιστικόν και πυγοσχιστικόν σχόλιον, διότι το μυκητώδες κρονόληρον γερόντιον υπερέβη παν όριον.
Τω όντι, μοι φαίνεται λογικοτάτη η αξίωσις του Μύκητος, δεδομένων των 2.456 συναυλιών με έργα Μπαχ, 7.123.982.090,67 παραστάσεων με έργα Μότσαρτ, και 2.098.098.747 κοντσέρτων με έργα καλής μουσικής γενικώς, συμβεβηκότων εν Ελλάδι κατά τω σωτηρίω έτει όπερ εις διάστημα ολιγότερον των δύο μηνών εκπνέει.
Α ρε κλαυσιαίδοιοι ελληνάρες, εσείς τον κάνατε τέτοιον, γαμώ την ιλίθιά σας υποκουλτούρα... καλά να πάθουμε!

3:22 PM  
Blogger Π said...

«Eν χριστοπαναγίαις αδελφέ»: με χαράν βλέπω ότι η πολυσχιδής ευσέβειά μου επιτέλους αναγνωρίζεται - παλαιότερον μου αποδίδατε αβασίμως και υποτιμητικώς πίστιν εις το πρώτον συνθετικόν μόνον.

Tο σιδηροδρομικού περιεχομένου και μήκους ανέκδοτον επεσκίασε τας, δίκην εκτάκτως προσαρτηθέντος βαγονίου, ουραγούς παρατηρήσεις περί του Σιδηροδρομίκη Θεοδωτρενάκη. Oμολογουμένως απώλεσα τον συρμόν τούτον, παρ' ολίγον δε και πάσαν ελπίδα διελεύσεως επομένου, αναμένων νήστης επί τριήμερον εις τον ερημικόν σταθμόν (όθεν και έσπευσα να επιβιβασθώ εις τον ακολουθήσαντα διασυρμόν άμα τη αφίξει του). Eρυθριώ παραβλέψας τον κυανούν σηματοδότην και αισθάνομαι το βάρος των προηγουμένων δηκτικών παρατηρήσεών μου επί των ποστικών και σχολιαστικών επιδόσεών σας να με καταβάλλει ως δυσβάστακτος υπερμεγέθης αποσκευή. Eλπίζω επομένως η γλώσσα μου να είναι εύπεπτος, καθότι μόλις κατεπόθη (τηγανισθείσα εις σορέλαιον).

5:46 PM  
Blogger Σελασφόρος said...

Φευ, η απώλεια της καταποθείσης γλώσσης υμών, θα επιφέρει σφοδράν θύελλαν αντιδράσεων τω γυναικείω πληθυσμώ.
Το δε κύκνειον άσμα της άριστον εστί.

Έχετε νεώτερα περι της Ραδανιδείου αδελφής; Ήκούσθη ότι κατεβροχθίσθη υπό αδηφάγου αιδοίου.

4:58 AM  
Blogger rodanis said...

Ευρών επιτέλους την εν θάμνοις λανθάνουσα και παρειλαχθείσα οπή εξόδου εκ των σπλάχνων του αδηφάγου τε και αχορτάγου θηρίου, ευρέθην κατόπιν κοπιώδους αναρριχήσεως, ελεύθερος, έμπροσθεν του επιγωνατίου υπολογιστού μου, ίνα χώσω βραχύτατον (ως είθισται), παραληρηματικόν σχόλιον:

Θα ξεκινήσω με μια διαφωνία: Η δυναστεία των Αντωνίνων σηματοδοτεί και την περίοδο της μέγιστης ακμής της Ρώμης. Την εποχή της ωριμότητας του Απουλήιου, ο Ρωμαϊκός κόσμος μόνο σε σήψη δεν βρίσκεται. Στον θρόνο είναι ο Μάρκος Αυρήλιος (μέχρι το 180) και το ατυχέστερο γεγονός της περιόδου είναι η πολύ σοβαρή επιδημία πανούκλας του 166, που αποδεκάτισε κυριολεκτικά τους Ρωμαίους με αποτέλεσμα να ακολουθήσει δεκαετής σχεδόν λιμός σε ορισμένες περιοχές, συνεπεία των λιγοστών εναπομεινάντων αγροτικών χεριών. Προβλήματα «ασφαλείας», από βαρβαρικές εισβολές, ιδιαίτερα στα βόρεια σύνορα, υπήρχαν, αλλά αντιμετωπίστηκαν ικανοποιητικά από τον στρατό, ενώ μεμονωμένα ζητήματα μπορεί κανείς να βρει και σε πολιτικό και σε οικονομικό και σε κοινωνικό επίπεδο. Όμως η γενικότερη, μακροσκοπική πορεία του τότε κόσμου είναι σαφώς εξελικτική σε όλους τους τομείς. Ήταν μάλιστα τέτοια η ευημερία, ιδιαίτερα όταν οι επιπτώσεις της παραπάνω επιδημίας είχαν αρχίσει να υποχωρούν, που ο χριστιανός απολογητής Μελίτων, σε «απολογία» του προς τον αυτοκράτορα την εποχή εκείνη (γύρω στο 175), προβάλλει την άποψη οτι «ο χριστιανισμός αποτελεί ευλογία, γιατί η εμφάνισή του, έχει φέρει καλή τύχη και μεγαλείο στην αυτοκρατορία». (!!!)
Το ανακυκλούμενο «ιερό παραμυθάκι» περί σαπίλας, που ήλθε μάλιστα ο χριστιανισμός να απομακρύνει, ανανεώνοντας τον άνθρωπο και τον κόσμο, απέχει από την πραγματικότητα, όσο ο ερημίτης καλόγηρος της γυναικείας συντροφιάς.
Μεμονωμένες σκηνές ερήμωσης και παρακμής, που αναφέρεις, παρουσιάζονται και στο έργο του σχεδόν σύγχρονου (γεν. ~110) Παυσανία, «Ελλάδος περιήγησις» και κυρίως οφείλονται στην παραπάνω αναφερόμενη επιδημία, που όμοιά της είχε ξανασυναντήσει ο κόσμος, ούκ ολίγες φορές, όπως θα συναντούσε ξανά και στο μέλλον. Εάν θεωρήσουμε λοιπόν την εποχή αυτή «παρηκμασμένη», με τόση οικονομική και στρατιωτική ισχύ, τόσα λαμπρά ονόματα στις επιστήμες και τις τέχνες και τόση, σχετική με το παρελθόν πάντα, ευμάρεια, τότε ποιά ήταν η εποχή της «ακμής»; Μήπως οι άνθρωποι ζούσαν καλύτερα, ας πούμε εκατό χρόνια νωρίτερα; Δεν νομίζω, ούτε οι ιστορικές πηγές δείχνουν κάτι τέτοιο. Αντίθετα, εκεί τοποθετείται το απόγειο της ακμής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η – αρκετά μεταγενέστερη – αποδοχή του χριστιανισμού ως επίσημης «θρησκείας» της αυτοκρατορίας είναι ένα (πολιτικό κυρίως) ζήτημα με πολύ μεγάλο εύρος για να αναλυθεί εδώ. Προσωπικά άν και έχω αναλώσει (βλέπε χάσει) ούκ ολίγον χρόνο μελετώντας τα «γιατί» πίσω από αυτήν την εκ πρώτης όψεως αφύσικη μεταστροφή, δεν θεωρώ οτι έφτασα στο τέλος της διαδρομής, άν και έχω καταλήξει σε αρκετά επιμέρους συμπεράσματα στην πορεία, τα οποία θα έρθει η ώρα να παραθέσω σε κάποιο μελλοντικό ποστίς μου, όταν συνέλθω από την τρέχουσα συγγραφική βαρεμάρα που με ταλαιπωρεί.

Στο ψητό τώρα: Μου αρέσει η προσέγγισή σου στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα, το οποίο μεν γνωρίζεις οτι δεν το έχω (ακόμα) διαβάσει, από την ωραία περίληψη που του κάνεις όμως, νομίζω οτι αντιλαμβάνομαι τους λόγους για τους οποίους σου το συνέστησε ο επίδοξος Ταμίνο που αναφέρεις και αλλού. Ή έστω, αρκετούς από αυτούς, καθώς, πέραν της μαγικής ποδιάς – «Δαβίδ» που μου προμήθευσε η Σορέλα (πάει, το χάσαμε το παληκάρι!), άλλη δεν διαθέτω, ούτε βέβαια (επιθυμώ να) φέρω!
Ιστορίες «φωτίσεως», υπάρχουν από πολύ παλιά, με πολλές παραλλαγές, χωρίς όμως να αποκλίνουν από την ίδια πάντα κεντρική ιδέα: Η ανθρωπότητα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία μάζα γαϊδουριών (ή προβάτων, η οποιοδήποτε άλλο τέλος πάντων συμπαθές ζωάκι μας έρθει στο μυαλό). Ο άνθρωπος πάραυτα, διαθέτει πολύ μεγαλύτερο δυναμικό από αυτό που μπορεί να εκμεταλλευτεί στα πλαίσια της συνήθους, «γαϊδουρινής» ζωής του. Το δυναμικό αυτό, μπορεί να απελευθερωθεί μόνο από τον άνθρωπο – μονάδα, μακριά από το «κοπάδι» του, στην θαλπωρή μίας πολύ μικρότερης, «επίλεκτης» ομάδας «μυστών», όπου μέσα από μια μυστική διαδικασία «φώτισης», ο άνθρωπος μπορεί να αγγίξει την θεία αλήθεια, εάν δε, είναι αρκετά «ικανός», μπορεί να φθάσει ακόμα και στην «θέωση».
Διαβάζοντας το λήμμα της Wikipedia περί του συγκεκριμένου έργου, μου έκανε εντύπωση η επισήμανση οτι αρκετοί, θεωρούν το μυθιστόρημα ως σατιρικό έναντι των διαφόρων «μυστικιστικών» ρευμάτων. Εγώ επί αυτού, παρατηρώ το εξής: Αναφέρεις στην περίληψη, οτι η μεταμόρφωση σε γάϊδαρο, έγινε με την βοήθεια κάποιου ματζουνιού. Το δε αντίδοτο που η υπηρέτρια δεν πρόφτασε να εφαρμόσει είναι φαντάζομαι επίσης κάποιο ματζούνι. Ποίο λοιπόν το μέγα κατόρθωμα της θεάς, ως αντάλλαγμα του οποίου ο Λούκιος υποδουλώνεται σε αυτήν, χάνει δηλαδή την ελευθερία του; Τίποτα περισσότερο από ό΄τι θα μπορούσε να κάνει και ένα ματζούνι! Κι όμως ο απελπισμένος Λούκιος, ενάντια σε κάθε λογική, υποδουλώνεται. Και σαν επιβράβευση της υποταγής του, η θεά του χαρίζει την ασαφή και ομιχλώδη έως ερεβώδη «φώτιση». Αναμενόμενη βέβαια η επιβράβευση αυτή, είναι εκείνη που πείθει τελικά τον Λούκιο, κολακεύοντας την ματαιοδοξία του (Πώ-πω, θα γίνω από τους λίγους, τους εκλεκτούς της θεάς) να αφήσει την λογική και να ενδώσει στο παράλογο. Το προαιώνιο «παιγνίδι» εξουσίας. Σας θυμίζει τίποτε από «παγκόσμιες θρησκείες»; Θα μπορούσα να το αναλύσω περισσότερο, όμως θα το κάνω καλύτερα στον δικό μου χώρο προσεχώς. Εδώ, ένα πράγμα μόνο θα πώ ακόμα, επειδή αναφέρθηκες σε επίδοξους Ταμίνο, με έμμεση μάλιστα αναφορά στον Λυκοποριά Θεόφιλο και την ποδίτσα του. Όπως μπορείς να διαπιστώσεις και στην ιστοσελίδα των εν Ελλάδι πεφωτισμένων, οι περισσότεροι εκ των επιφανών μελών τους ήταν μητροπολίτες και λοιποί ανώτατοι ιεράρχες, πολιτικοί και ανώτατοι στρατιωτικοί και ουδής σχεδόν, καλλιτέχνης ή θετικός επιστήμων. Αυτό νομίζω, λέει αρκετά. Όσο για το κεντρικό τους κτίριο, με τις καμάρες και τα σφραγισμένα παράθυρα, μάλλον σε κτίρια της αρχιεπισκοπής παραπέμπει. Δεν ξέρω, τί είδους «φωτίσεις» βρίσκουν εκεί μέσα, ούτε νομίζω έχουν ενδιαφέρον, ένα όμως γνωρίζω καλά: το φώς ποτέ δεν συχνάζει σε υπόγεια και ανήλιαγες αίθουσες...

* Περί Bunuel: Ο φαύλος κύκλος στον οποίον είναι εγκλωβισμένη η ομάδα ανθρώπων που συγκεντρώνεται στην εκκλησία στο τέλος του «εξολοθρευτή αγγέλου» για να δοξάσει μια ακόμα χειρότερη «δύναμη» από εκείνη που του προκάλεσε τα σουρεαλιστικά δεινά που προηγήθηκαν (ίσως και την ίδια δύναμη), χωρίς βέβαια να αντιλαμβάνεται τον τραγέλαφο, αφού ποτέ δεν κατανόησε τί ακριβώς συνέβη, βρίσκεται πολύ κοντά στην ουσία της ιστορίας του Απουλήιου. Στην τελευταία, απολαυστική σκηνή της ταινίας, ένα κοπάδι πρόβατα κατευθύνεται προς την εκκλησία, όπως ακριβώς και ο γαϊδαράκος μας, προς την «φώτιση»!

** @π: ως αγανακτισμένος pc-κιας: Ο σελασφόρος, μπορεί να είναι Gaidureus Asinus, εσύ όμως, είσαι Logic-us Assassin-us: Γιατί δηλαδή να ζηλέψουμε ένα παλαιόν ιστιοπλοϊκόν brig, όταν διαθέτομεν υπερσύγχρονα battleships; Και όσα δεν φτάνει η αλεπού, δεν υπάρχουν! Απόδειξη: βρές μου εσύ σπασμένες για mac τις τελευταίες εκδόσεις των Autocad, MSOffice, CorelDraw, Photoshop και ένα σωρό άλλα δημοφιλή προγράμματα που χρησιμοποιώ καθημερινά, κι εγώ... πηδάω και τα φτάνω, αύριο κιόλας! (Δεν λέω οτι χρησιμοποιώ απαραίτητα «σπασμένα» προγράμματα, αυτό όμως που αντιγράφεται, είναι αναγκαστικά δημοφιλές). Για να μήν μιλήσω και για παιγνίδια και σου δώσω λαβή να απαντήσεις οτι τα pc είναι της πλάκας... Αλλά υπομονή, τώρα που τα καινούργια macάκια έχουν καρδιά pc, θα βγείτε σιγά-σιγά από την ερεβώδη απομόνωση. Προσοχή, τα μάτια τα ανοίγουμε λίγο-λίγο, μήν μας τυφλώσει το φώς! (χε-χε)

(Όσο για το δεύτερο «τινόν»: Μα τί να κάνει ο άνθρωπος; Με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθείς! (χε-χε-χε))


Περί μύκητος, θα προτιμήσω το... ουδέν σχόλιον. Αναμένω εναγωνίως την Αμανιτολογία ΙΙ, για να δώ πάλι, πως εσείς οι ιερόσυλοι θα μεταχειριστείτε τον Ισόθεο. Παρεμπιπτόντως, στο τρέχον τεύχος του «Δαυλού», δημοσιεύεται απομαγνητοφωνημένη ομιλία του Παμμεγίστου, περί της εμπνεύσεώς του από την συμπαντική αρμονία και άλλα τέτοια μεταφθισικά. Όσοι άπιστοι, αποχωρήσατε.

2:25 PM  
Blogger rodanis said...

Πράγματι, ώρα Ιράν...

2:26 PM  
Anonymous Anonymous said...

@ Σελασφόρος:

Προ πολλών μηνών διερχόμενος εκ του ημετέρου βλογίου ενθυμούμαι την δημοσία δέσμευσήν σας ότι η χρήση της παλαιάς ελληνικής είναι μόνον πρόσκαιρος, και ότι συντόμως θα χρησιμοποιούσατε την και πάλιν την μαλλιαρήν. Υποθέτω ότι η επιμονή σας στην χρήση της «καραφλής» γλώσσης θέλει υποδηλώσει τινα εμφανισιακήν σας συγγένειαν.

@ Π:
Δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω αν πράγματι δεν πρόσεξες τον σύνδεσμο στο προηγούμενό μου σχόλιο, ή επέλεξες να επαναλάβεις αυτά στα οποία παρέπεμπα, για να δώσεις έμφαση στα λεγόμενα του τρισμεγίστου... Όσο για τις ανηλεείς επιθέσεις για το Mac σου, συνέχισε να διαβάζεις την απάντησή μου στον Rodanis...

@Rodanis:

Αγαπητέ, νομίζω ότι μόλις ξεμπέρδεψες με το παραλήρημα των 600 σελίδων που ο μόνος που θα μπορούσε να του ρίξει μία ματιά είναι ο γέρο – βγαίνω στην σύνταξη-ξεκούτης καθηγητής, αποφάσισες να ταλαιπωρήσεις εμάς. Σου προτείνω να ξεκουραστείς λιγάκι μέσα στο μάρσιπο απ’όπου μόλις ξεμύτισες, γιατί πολύ φοβάμαι ότι το επόμενό σου post στο blog σου θα είναι κανένας πίνακας τεχνικών χαρακτηριστικών copy – paste (αλλιώς δεν γεμίζουν 600 σελίδες...)

Και αφού ξεκινάς με μία διαφωνία, θα συνεχίσω με άλλη μία... Η «παρακμή» κάθε ιστορικής φάσης φαίνεται να ξεκινά αρκετά νωρίτερα από τα «ιστορικά» συμπτώματά της. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι το σπλάχνο και διάδοχος του Μάρκου Αυρήλιου, ο Κόμοδος (Αντωνίνος και αυτός) καθόλου δεν έμοιασε στον πατέρα του – το γεγονός ότι είχε ψώνιο με τις μονομαχίες στις οποίες και ο ίδιος συμμετείχε, αναπαρίσταται με την συνήθη ιστορική πιστότητα και στην πολυβραβευμένη ταινία Gaydiator. Τα όσα εξιστορεί ο Απουλήιος υποδηλώνουν αυτή ακριβώς την παρακμή που κάνει την επίσημη εμφάνισή της με τον Κόμοδο, και στην συνέχεια με άλλους «μεγάλους» αυτοκράτορες (ο Ηλιογάβαλος είναι μόνο 30 χρόνια μετά...). Είναι η εποχή που οι διάφορες ανατολικής προέλευσης θρησκείες προσαρμόζονται και υιοθετούνται από τον Ρωμαϊκό κόσμο, προετοιμάζοντας παράλληλα τον δρόμο για τον Χριστιανισμό.

Άμα έρθεις (χωρίς Κόμοδο, κομοδίνο ή άλλο έπιπλο), θα σε πάω μία βόλτα στην Όστια – όχι αυτή που σερβίρουν οι ντόπιοι ποιμένες – την άλλη που υπήρξε το λιμάνι της αρχαίας Ρώμης. Λόγω μιας σειράς γεγονότων, είναι μάλλον η πιό καλά διατηρημένη αρχαία πόλη στο σύνολό της, γιατί πέρα από τα δημόσια κτίρια σώζονται σε εξαιρετική κατάσταση πλείστα όσα ιδιωτικά, και πολλά είναι της εποχής που συζητάμε. Λοιπόν εκεί, ανάμεσα σε ταβέρνες και λουτρά, θα εκπλαγείς πόσους ναούς του Μύθρα μπορείς να ανακαλύψεις κρυμμένους. Είναι σίγουρα περισσότεροι από τους επίσημους ναούς. Επίσης εκπληκτικό είναι ότι υπάρχει και συναγωγή, αλλά αυτή φανερή!

Αρκετά με τα ιστορικά....συνεχίζω:

Cretin-us είναι αυτός που επιμένει μετά από τόσα format να χρησιμοποιεί ένα λειτουργικό το οποίο αρνείται επίμονα να αιτιολογήσει τον χαρακτηρισμό του. Κάλλιον το αβύθιστο canoe των ιθαγενών της Πολυνησίας, παρά το υπερσύγχρονο εξωτερικά αλλά πανάρχαιο εσωτερικά battleship. Ενώ το πρώτο θα σε πάει στον προορισμό σου ίσως λίγο πιο αργά, αλλά σίγουρα, το δεύτερο θα σε πνίξει οπωσδήποτε στα νερά της μπλέ οθόνης, θα το επισκευάζεις, θα σε πνίξει ξανά και ξανά και ποτέ δεν θα φτάσεις!

Όσο για την αλεπού, δεν θα έπρεπε να μιλάς καθόλου. Στην εποχή που οι αρχιτεκτονικές clustering και grid είναι πλέον καθημερινότητα για άλλα λειτουργικά, ψάχνεις ακόμα να δεις τα Vista... ”Απόδειξη: βρές μου εσύ σπασμένες για mac τις τελευταίες εκδόσεις των Autocad, MSOffice, CorelDraw, Photoshop και ένα σωρό άλλα δημοφιλή προγράμματα που χρησιμοποιώ καθημερινά, κι εγώ... πηδάω και τα φτάνω, αύριο κιόλας!” Μου θυμίζεις όλον αυτό τον αντιπαθητικό όχλο από θείτσες, που συναθροίζεται και καταχειροκροτεί την Κρατική στις συναυλίες της γιατί είναι τσάμπα. Μα έτσι ακριβώς όμως ευτελίζονται τα πάντα, αυτή είναι η πολιτική που ακολούθησε η «μικρή και μαλακή». Λοιπόν θρασύτατε, λίγα τα λόγια σου για ανθρώπους οι οποίοι αγάπησαν τα Mac όχι επειδή ήταν φτηνά η τσάμπα, αλλά για την ποιότητα και την αξιοπιστία τους. Ποιότητα η οποία συνεχώς βελτιώνεται αφού εδώ και κάποια χρόνια το Mac OS X είναι freeBSD, και ουσιαστικά στην έκδοση 10.4 Linux. Δεν ξέρω τι μηχάνημα έχει ο Π, αλλά το γεγονός ότι επιμένει να το χρησιμοποιεί παρά την παλαιότητά του, σημαίνει πολλά...

Έχω ότι πρόγραμμα ζητάς και άλλα πολλά, εκτός του πρώτου από την λίστα σου. Για να δούμε, θα τουρκέψεις? Να επισημάνω ότι το μόνο πρόγραμμα το οποίο έχει crash-άρει μερικές φορές στο Mac μου είναι το Office...(εδώ γέλα όσο θες!). Όσο για παιγνίδια, σου προτείνω να συνεχίσεις να παίζεις αυτό που έπαιζες παιδιόθεν, και το γνωρίζεις καλύτερα από όλα! ‘Η τελικά κατάλαβε ότι την ποιότητα του λειτουργικού σου δεν μπορείς να την κρίνεις από τον αριθμό των παιγνίων που μπορείς να βρεις τσάμπα... αν θες να παίζεις αγόρασε ένα PS3 που απ’ότι μαθαίνω είναι φοβερό, αλλά όχι τσάμπα! Το γεγονός ότι τα νέα Mac χρησιμοποιούν Intel, σημαίνει ότι η Apple βγαίνει στα ίσια στον ανταγωνισμό. Όταν σε λίγο θα έχεις την επιλογή να εγκαταστήσεις στο καβουρδιστήρι σου καραγκιόζη, τσάμπα, ένα λειτουργικό που έχει την σταθερότητα του Linux και την ευχρηστία των Windows να δούμε τι θα διαλέξεις. Ήδη ως server τo Linux έχει κατακτήσει την αγορά, ήρθε η ώρα των pc. Αλλά που να καταλάβεις, αφού αυτό που αποκαλείς server το μόνο που κάνει είναι να μοιράζει μία γραμμή ADSL και ένα σκληρό δίσκο...

Όταν λοιπόν σταματήσεις να παίζεις αυτό που ξέρεις καλύτερα, και καθαρίσουν τα μάτια σου και το μυαλό σου από τα γαλακτώδη high scores, έλα να μας ξαναπείς την άποψή σου για τα Mac! Α στο καλό πιά! Αγανάκτησα!

Υ.Γ:
Όποια καλή ψυχή μου ταχυδρομήσει και εμένα τις «Μεταμορφώσεις», του υπόσχομαι μετά θάνατον ζωή στο πλευρό του Μύθρα.

9:29 AM  
Blogger Σελασφόρος said...

@Αγαπητέ Ροδάνιδα, συχγωρέσατε με που δεν απάντησα προηγουμένως στο ογκώδες και εκταταμένο σχόλιο σας. Ο αδημονών αιδήμων ειδήμων περί Ρωμαϊκών πραγμάτων και διάγων εν εσπερία, αδελφός εν ασμοδαίω (και αιδοίω) του ιερού τάγματος των σορελιτών, φρονώ πως απαντά ενδελεχώς και πειστικώς εις τας αιτιάσεις σας, προλαμβάνων την απάντησιν μου και υπερκαλύπτων τα απιχειρήματα μου. Αν και διαφωνώ με κάποια από τα γραφόμενά σου, Ροδανάκο μου, οφείλω να σου πω πως μου αρέσει ο τρόπος που τα ανέπτυξες.
Εντάξει, ξέρουμε ότι ο Mc υπήρξε καλύτερος. Αυτό που μου τη δίδει είναι ότι ήταν πανάκριβο και είναι πανακριβότερο (τώρα χωρίς λόγο). Είναι σαν τις BWV. Με τα τριάντα χιλιάρικα που πέρνεις την νέα 316, αγοράζεις πύραυλο με 3πλάσια ιπποδύναμη, την ίδια αντοχή και αξιοπιστία, και εξοπλισμό και χώρους, χιλιαπλάσια οδηγικ΄ξ απόλαυση αλλά: χωρίς το πρεστίζ που είναι απαραίτητο για κάθε Λάκη φιγουρατζή.
Μην ξεχνάμε ότι την διπλωματική μου, με τα θεόβαρα αρχεία την έκανα σε ένα φτωχικό αρχαϊκό PC 450 με πανέθυρα '98, και δεν κράσαρε ποτέ. Τώρα με τον 800σάρι πέντιουμ παρά τους 55 (κυριολεκτικά) ιούς, πανώλη, σύφιλη, ποδάγρα και πυτιρίδα αρνείται πεισματικά (φτου φτου) να κρασάρει. Είνβαι και στο μηχάνημα. Εξάλλου οι Mc-σαδες ανήκουν στην κάστα των πεφωτισμένων...
Για το Linux τα πράγματα αλλάζουν: είναι για όλο τον κόσμο, ζήτω το share-ware!

@Αγαπητή Σορέλα, από το άρτιον κωλομεγλυφάτον ημέτρον σχόλιον επείσθην επί τέλους ότι δεν είθε τέκνον του γαλατά, αλλά ομοθαλής αδελφή, ως οι προσφάτως αραιωθείσες κόμες ημών τε και υμών μαρτυρούσι!

Μην ξεσυνερίζεσαι τα πτωχά μαρσιποφόρα, πλάσματα του θεού είναι και αυτά.

Δια τους πεφωτισμένους φωτεινούληδας κάμνετε την νήσσαν..

3:33 PM  
Blogger Σελασφόρος said...

Ο στερούμενος γεννητικού στρουθίου αρχαίος συγγραφεύς θα σας ταχυδρομηθεί πάραυτα. Καλό κόντρα φα.

3:36 PM  
Anonymous Anonymous said...

Τι έγινε ρε παιδιά,ένα αντισχόλιο έκανε ο π και μας ζαλίσατε με τα λειτουργικά σας.Δεν πάτε να λειτουργήσετε κανένα(μικρό η μεγάλο δεν έχει σημασία) στρουθίον καλύτερα λεω εγώ, γιατί αν διάβασω ένα ακόμη σχόλιο περί του θέματος θα κρασάρω χειρότερα κι από τους υμέτερους ματρακάδες!

6:22 AM  
Anonymous Anonymous said...

Γνωρίζω ότι παραφέρθην εις το προηγούμενό μου σχόλιον, εκμεταλλευθείς ως sorela την καλοσύνη του οικοδεσπότου ημών. Ζητώ ταπεινώς συγνώμην δια τους ασέμνους χαρατκηρισμούς, αλλ’ ουχί και δια το νόημα των προγραφέντων.

@ Σελασφόρος
Οφείλω να ομολογήσω την ακρίβειαν των λεγομένων σας. Φρικιώ οσάκις αντικατοπτρίζεται η μορφή μου επί της υμετέρας ατρίχου και γυαλιστερής μαγικής σφαιρός, ικανής να προλέγει τα μεθ’απαραμλιλλου ακριβείας τα μελλούμενα... Εξάλλου το λέγουν και οι ιερές γραφές, και τα συναξάρια. «Aι τρίχες της κεφαλής ημών είναι αριθμημέναι» (Mατθ. 10: 29).

Την φώτισήν μου την έλαβα προ πολλών ετών ακούων την μουσική του τρισμεγίστου Β... Άλλης φωτίσεως δεν έχω ανάγκην, άλλως θα ακτινοβολώ εις το σκότος καθιστώντας ούτως αμυδροτέρους ακόμη και αυτούς τους αστέρας!

@sophia
Αγαπητή, κατά τας γραφάς και πάλι, «Στρουθίον δεν πίπτει χωρίς το θέλημα του Θεού» (Mατθ. 10: 29). Μπορείτε να εκθέσετε τον προβληματισμό σας και να κατευθύνετε την συζήτηση σε κάτι το οποίο σας ενδιαφέρει περισσότερο, και ημείς με χαρά θα σας δώσουμε την απάντηση που σας αρμόζει!

@rodanis
Τηρείτε σιωπήν ιχθύος αγαπητέ. Καλώς πράτετε! Έν έχω μονάχα να σας ειπώ: θεαθήκατε καθήμενος μετά γνωστού μας προσώπου εις παγκάκιον επί της οδού Φωκίωνος Νέγρη. Ζητών να βεβαιώσω την ακρίβεια των λεγομένων, ο πληροφορών με σας ομοίασε με τους γέρους του Muppet Show! Ευχαρίστησα τον πληροφοριοδότη μου και τον εσυνεχάρην για την ακρίβειαν της περιγραφής, Τώρα πλέον δεν αμφιβάλω ότι ήσασταν πράγματι εσείς!

7:35 AM  
Blogger Σελασφόρος said...

Να πάρει. Δι'αυτό το στρουθίον μου διεξάγει χαμηλάς πτήσεις. Κάτι ήξερε ο Ματθαίος. Θα ανάψω λαμπάδα εις τον μεγαλοδύναμο μπας και ξανανεβεί στα γνώριμα ύψη.

12:48 PM  
Blogger Π said...

Aδυνατώ να σας ακολουθήσω εις τοιούτον ποταμόν αντεγκλήσεων και καταρράκτην ακατασχετηγορίας. Θα περιορισθώ εις τα κάτωθι συνοπτικά.

Sorela: H λίαν ασυνήθιστος δι' εμέ ομολογία καταπόσεως πολλαπλώς χρησιμοτάτου οργάνου θα έπρεπε να ήτο επαρκής απάντησις εις την απορίαν σας.

Σελασφόρε: Ως προς το ανωτέρω, δεν ξέρω πού έχεις ακούσει τις φήμες που μεταφέρεις - πόσο χρεώνεις τη διαφήμιση, πάντως;

Pοδανικέ αυτόχειρα: Πρώτον, δεν επεχείρησα γενικήν σύγκρισιν αλλά μόνον πρόγκηξιν του ιταμοτάτου Σελασφόρου. Για σας, επομένως, ταιριάζει άλλη παροιμία που μόλις μετέφρασα (κάνει και για γλωσσοδέτης): quisqumque cum musca muscatur! Δεύτερον, τα επιχειρήματά σας είναι εφάμιλλα των καλυτέρων θεολογικών. α) Kαι εγώ μπορώ π.χ. να έχω αύριο, αν θέλω, το τελευταίο Photoshop για Mac. β) Oρισμένα από τα προγράμματά σας δεν τα έχουμε και δεν τα χρειαζόμαστε επειδή έχουμε άλλα ανάλογα - τι να μου χρησιμεύσει π.χ. ο πονηρός Office σας; γ) Aπύθμενον βάθος ερεβώδους στρουθ(ι)οκαμηλισμού η δήλωσις «όσα δεν φτάνει η αλεπού, δεν υπάρχουν»! Veni vulva in locum tuum! Δεν καθόσασταν εκεί στα ζεστά που ήσασταν, να σας έγραφα αντί τούτων ένα «μακάριοι οι ούτω καταβροχθισθέντες»;

Kαταλήγω λέγων ότι η Σοφία, πλήρως τιμούσα το όνομά της, έθεσε το όλον πράγμα εις ορθήν προοπτικήν. So-fiat voluntas sua.

6:52 PM  
Blogger rodanis said...

Πιστός εις την παράδοσιν του Ροϊδείου φλέγματος και της Ροδανιδείου βραχύτητος επανέρχομαι.

Προς τον Ηγούμενον του Τάγματος των Σορελιτών:
Η ανερυθρίαστος προσωπική επίθεσης κατ εμού, μεθ ύβρεων και βαρυτάτων χαρακτηρισμών, καθώς και η πλήρης παρ υμίν, διαστρέβλωσις των σχολίων μου, εν μόνον καταδεικνύει: την πλήρη απουσία επιχειρημάτων, έναντι των λογικοτάτων αιτιάσεων ημών. Μοι φαίνεται οτι η πρόσφατος αραίωσις της κεφαλικής υμών προστασίας, συνετέλεσε εις την υπερβολικήν συγκέντρωσιν ηλιακών ακτίνων εν τω κρανίω υμών, καταστήσαντα υμάς θερμοκεφάλους ως αν ηλιακούς θερμοσίφωνας. Ας είναι... ημείς, θα είμεθα ψυχραιμότεροι και δεν θα ακολουθήσομεν τοιαύτην σφιχτοπυγηκήν γλώσσαν. Άλλως τε, quisqumque cum vespa vespatur, όπως θα έλεγε και ο π.
Περί των ιστορικών, δεν νομίζω οτι κατ ουσίαν διαφωνούμε, με τις εξής όμως παρατηρήσεις: Πρώτον, αναφέρεις δύο περιπτώσεις πυροβολημένων αυτοκρατόρων. Όμως ο γιόκας του Μάρκου Αυρήλιου δεν αποτελεί πρωτοφανές δείγμα μετρίου έως ανίκανου αυτοκράτορα, άλλωστε η περίπτωσή του έχει και ελαφρυντικά: του έλειψε το πατρικό πρότυπο, αφού ο μπαμπάκας του, το μεγαλύτερο μέρος της βασιλείας του, το πέρασε κυνηγώντας τους βάρβαρους κωλογερμανούς (από την ταινία «Γλαδιάτωρ»,με την συνήθη ιστορική πιστότητα και αυτό!). Όσο για τον στηλοκάβαλο – Ηλιογάβαλο, προφανώς αναφέρεσαι στην αυτοαναγόρευσή του σε θεό, όμως αυτό που έκανε, ήταν απλώς να ακολουθήσει το παράδειγμα ενός άλλου, πολύ παλαιότερου Δυτικού, του «δικού μας», μεγίστου τεχνίτη στην ιππασία βοϊδοκέφαλων αλόγων και παχύροζων καλάμων, Μεγαλέξανδρου.
Δεύτερον, η επίδραση της Ανατολής στον δυτικό κόσμο, οπωσδήποτε μετέβαλε κάποια χαρακτηριστικά του. Κάποια στοιχεία ενσωματώθηκαν, όπως η ενδιαφέρουσα περίπτωση του Μύθρα που αναφέρεις, κάποια άλλα αποτελούσαν cool ενασχολήσεις πλουσίων κυριών (όπως περίπου γίνεται και σήμερα). Τέτοιες προσαρμοστικές ενσωματώσεις, όμως είχαμε και στο παρελθόν, με γνωστότερο παράδειγμα τον Διόνυσο. Το επιλεκτικό μπόλιασμα της δύσης με ορισμένα στοιχεία της Ανατολής, υπό πολύ στενή έννοια μόνον μπορεί να θεωρηθεί ως παρακμή. Ακόμα και αν δεχθούμε όμως κάτι τέτοιο, τότε η παρακμή έχει ξεκινήσει από τους Ελληνιστικούς ακόμα χρόνους και όχι την εποχή που εξετάζουμε.
Τρίτον, το οτι η περίοδος που εξετάζουμε είναι η ακμαιοτέρα της Ρώμης, και του δυτικού κόσμου κατ επέκταση, είναι συμπέρασμα στο οποίο συντείνουν οι ιστορικοί με (όσο γνωρίζω τουλάχιστον) ομοφωνία. Δέχομαι οτι υπήρχαν ήδη κάποια στοιχεία, τα οποία αργότερα, ΘΑ εξελιχθούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, εις βάρος του δυτικού κόσμου. Εάν όμως δεχθώ την εκ προοιμίου παρακμή και σήψη που προτείνεις, είναι σαν να δεχόμουν οτι το φρεσκομαγηρεμένο φαγητό μου είναι ήδη χαλασμένο, επειδή έχει κάποια στελέχη ζώντων βακτηρίων και εάν το αφήσω για τρεις ημέρες εκτός ψυγείου, θα χαλάσει!

Περί της διαυπολογιστικής διαμάχης, ας μου συγχωρέσει η Σοφία, ολίγα διευκρινιστικά, καθώς, αφ ενός εδέχθην προσωπική επίθεση και αφ ετέρου είμαι μάλλον ο μόνος που ανεφέρθην ήδη αρκετά, στο θέμα του παρόντος ποστίου.
Το παρακάτω, εκτός της αναιδέστατης Σορέλας, αφορά και τον αγαπητό πλήν αισχρότατο π (άκου Veni vulva in locum!)

Κατ αρχήν, η επίθεσή σου εστιάζεται στο «τζάμπα», κάτι που ουδέποτε υπονόησα. Αντίθετα, διευκρίνισα και για τον πλέον κακοπροαίρετο οτι τα περί αντιγραφής δηλώνουν μόνον το πόσο δημοφιλές και διαδεδομένο είναι ένα πρόγραμμα και ένα λειτουργικό σύστημα. Όταν για να κάνεις μία δουλειά, για παράδειγμα να σχεδιάσεις ένα εξάρτημα και έχεις να επιλέξεις μεταξύ ενός προγράμματος δημοφιλούς και διαδεδομένου και ενός όχι, εαν αυτά τα δύο είναι ασύμβατα, τότε θα επιλέξεις το δημοφιλέστερο, ακόμα και εάν το μή δημοφιλές έχει κάποια επιπλέον ατού. Ο λόγος είναι οτι θέλεις να μπορεί το αρχείο σου να είναι χρησιμοποιήσιμο στον περισσότερο κατά το δυνατόν κόσμο και όχι σε ένα κλειστό κλάμπ «εκλεκτών» πεφωτισμένων, οι οποίοι όμως με την σειρά τους είναι αποκλεισμένοι από τους υπολοίπους, καθώς οποιοδήποτε αρχείο παραχθέν από μή συμβατό σύστημα, θα «διαβάζεται» ως σειρά αραβουργημάτων ή σινικών ορνιθοσκαλισμάτων. Να γιατί χρειάζεται π, ο πονηρός μου όφις. Επίσης, ένα δημοφιλές σύστημα, σημαίνει οτι περισσότεροι ασχολούνται με ανάπτυξη εξειδικευμένου λογισμικού ενώ και ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός οδηγεί γενικά σε καλύτερη ποιότητα. Είναι εμφανές ακόμα και από τον τρόπο που τελείωσα την σχετική αναφορά μου οτι στα παραπάνω μόνον εστίασα. Το “brig” έχει να κάνει με την παλαιότητα και όχι με το είδος του συστήματος –συσκευής.
Στο Linux δεν χρειαζόταν να αναφερθείς, αφού γνωρίζεις καλά την απολύτως θετική θέση μου απέναντί του. Και εδώ όμως υπάρχει υπεροχή της πλατφόρμας pc, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, ενώ το γεγονός οτι το OS X βασίζεται σε Unix, δείχνει τις αρετές του συγκεκριμένου λειτουργικού περισσότερο παρά των mac, οι οποίοι αφ ενός μέσω ενός λειτουργικού που παραδοσιακά είναι platform independent και αφ ετέρου μέσω ενός επεξεργαστή που βρίσκεται κοντύτερα στα pc, προσπαθεί να καλύψει το παραπάνω αναφερόμενο στοιχείο της μή συμβατότητας.

Σχετικά με το τελευταίο σου σχόλιο περί του Muppet show δεν θα επεκταθώ, καθώς αυτά ενδιαφέρουν μόνον τους εντελώς, εξαϋλωμένα πεφωτισμένους της στοάς του ενός κλειστού οφθαλμού. Για τους υπολοίπους, αποτελούν show θεάτρου σκιών!


Όπως καταλαβαίνεις, η αναφορά μου περί των υπολογιστικών δεν αποτέλεσε τον κύριο όγκο των σχολίων μου ούτε έδωσα βάρος εκεί. Η Σοφία, βέβαια μπορεί να έθεσε το θέμα εις ορθήν προοπτικήν όπως αναφέρεις, όμως πλην των απολαυστικών αντεγκλήσεων, δεν βλέπω να έχουμε ασχοληθεί αρκετά με όσα θέτει προς σχολιασμό ο οικοδεσπότης! Χμ... μάλλον οι πλείστοι εξ ημών είναι περισσότερον illuminati από όσον νομίζομεν...

10:08 AM  
Blogger Σελασφόρος said...

Πόσο μάλλον ο οικοδεσπότης, ο οποίος είναι το λιγότερο κατ'όνομα σελασφόρος.
@Π:
Μερικά πράγματα χρυσέ μου δεν κρύβονται(τα ανωτέρω είναι μια δωρεάν προσφορά γνωριμίας. Τιμοκατάλογος περεταίρω διαφήμισης: Κατηγορία Α) ΓΛΩΣΣΙΚΑ προπελάτο 100Ευρώ, γλωσσική εξερεύνηση ανηλίων και υγρών περιοχών 150Ε, ανάπτυξη 700στροφών ή παλινδρομήσεων/λεπτό 200Ε, κά
Β) ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΑ: μέγα στρουθίον 100Ε, στρουθοκάμηλος 200Ε, Ντόντο 250Ε, πτερόσαυρος 300Ε, ιπτάμενος βροντόσαυρος 400Ε. Επίσης διατίθενται και διαφημίσεις-διθυραμβικές κριτικές για τις παρακάτω κατηγορίες: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ, ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ, ΛΙΠΑΝΣΗ, ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ, ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΣΗΣ, ΣΤΙΒΑΡΟΤΗΣ ΣΤΡΟΥΘΙΟΥ, ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΕΔΑΦΩΝ, ΑΝΙΧΝΕΥΣΙΣ ΑΣΕΛΓΩΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΩΝ, ΑΚΡΟΑΣΙΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ)
@ Ροδάνη
Αν όχι παρακμή, τότε σίγουρα διάβρωση σταθερή και αύξουσα. Ποιοί ιστορικοί ομοφωνούν; εγώ άλλα ξέρω.
Π, πρέπει να παραδεχθείς ότι έχει σε μεγάλο βαθμό δίκιο ο ροδάνις. Μπράβο ροδάνιδα μου για την εμπεριστατωμένη άποψη.
Στα λατινικά ευφυολογήματα αντιτάσσω το κάτωθι σοφόν εδάφιον των πεφωτισμένων εβραϊκών γραφών:
םמתױטזצק תףآעםןבוזטיכת״ײءוזץטיךכל

1:55 PM  
Anonymous Anonymous said...

π :Ευχαριστώ τα μάλα δια την κατανόησιν!
rodanis:Συμφωνώ μαζί σας φίλτατε ότι εθέσατε το ζήτημα ευ μάλα.Ένεκα τούτου,συγχωρεμένος και παρακαλώ όπως συγχωρήσετε τον κάπως αυθόρμητον σχολιασμό μου, καθ'ότι γνωρίζετε τα ευγενή αισθήματα τα οποία τρέφω δια το πρόσωπόν σας.
sorela:Αγαπητή φίλη,σας πληροφορώ τα εξής:1ον,εφαρμόζω πάντα το γνωστό ρητό,"η λέγε τι σιγής κρείττον η σιγήν έχε".2ον,αν και δεν είμαι ομογάλακτη(εν Χριστω)αδερφή όπως εσείς, σας απαντώ κατά τας γραφάς εις τας οποίας και έχετε, ως βλέπω, εντρυφήσει:"λέγω δε υμίν ότι παν ρήμα αργόν ο εαν λαλήσωσιν οι άνθρωποι,αποδώσουσι περί αυτού λόγον εν ημέρα κρίσεως..."(Ματθ. 12:36-37)
Αγαπημένε μου σελασφόρε:μήπως να το πάρεις αλλιώς(το πηδάλιο)γιατί που να τρέχεις τώρα για λαμπάδες-ίσως καμια αναβάθμιση διπλώματος θα σου έρθει φθηνότερα..

12:41 PM  
Blogger Σελασφόρος said...

Την ημέραν της κρίσεως ουδόλως την φοβούμαι. Τρέμω όμως την ημέραν της θείας εκκρίσεως.

4:48 PM  
Anonymous Anonymous said...

hello Ive just found this site[url=http://community.thankgodi.com/chad8hjan9].[/url]

6:15 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hello,
I have developed a new clean web 2.0 wordpress theme.

Has 2 colours silver and blue, has custom header(colour or image).
I am curently working on it, so if you have suggestions let me know.

You can view live demo and download from here www.getbelle.com
If you found bug reports or you have suggestions pm me.
Wish you a happing using.

many thanks to [url=http://www.usainstantpayday.com/]USAInstantPayDay.com[/url] for helping with hosting and developement of the theme
Torssmerb

2:30 AM  
Anonymous Anonymous said...

drugs online cialissuicide pills seroquel

[url=http://www.bebo.com/buylevitraonline1]buy dream levitra online pharmaceutical[/url]

2:24 AM  
Anonymous Anonymous said...

Very entertaining read.

Reliable SEO service including submissions and on site optimisation (sokmotoroptimering).
[url=http://www.smotop.se/smotopbloggen/]Sokmotoroptimering[/url]
http://www.smotop.se

3:04 AM  
Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

6:16 AM  
Anonymous Anonymous said...

if you guys desideratum to take hold of [url=http://www.generic4you.com]viagra[/url] online you can do it at www.generic4you.com, the most trusted viagra pharmacopoeia written for the treatment of generic drugs.
you can learn drugs like [url=http://www.generic4you.com/Sildenafil_Citrate_Viagra-p2.html]viagra[/url], [url=http://www.generic4you.com/Tadalafil-p1.html]cialis[/url], [url=http://www.generic4you.com/VardenafilLevitra-p3.html]levitra[/url] and more at www.rxpillsmd.net, the chief [url=http://www.rxpillsmd.net]viagra[/url] roots on the web. well another great [url=http://www.i-buy-viagra.com]viagra[/url] pharmacy you can find at www.i-buy-viagra.com

11:58 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hi folks,

What online zines do you read and would recommend?

For all you punkrock folks out there I recommend The Enough Fanzine. It is one of the first punk fanzines on the internet.

They have throusands of interviews from the most independent bands all over the world. Check them out online: [url=http://www.enoughfanzine.com]Enough Fanzine[/url]. Best of it all, they are 100% non-profit and just helping the scene!

Looking forward to your recommendations.

Regards!

4:02 PM  
Anonymous Anonymous said...

How does one define a Utopian world and Utopian experiences? Well, you get to witness, enjoy and take bliss of the utopian universe here. Imagine the mature escort walking hand in hand with you at your command. You can have her with you for a splashy massage, a fragrant shower or even for physical entertainment.

New York Escort Services are considered legal and are classified under adult entertainment business.
[url=http://bijouescorts.com]Escort NY[/url]
We know that one of the many frequent factors why men elect to spend time with New York escorts happens because of being lonely. It?s true that not each gentleman has the time or even the courage to walk up to a beautiful young lady and inquire the girl for a date. It has also been seen that there are several gents living alone in the planet without the enterprise of a woman friend or a accomplice. If any of this is the case with you, you probably crave for the warmth of a woman?s warm arms and the nice fragrance of her body. By hiring New York escorts, you will never have to fear rejection again. You will never have to spend a sleepless night asking yourself what exactly that lady?s answer might be.

This business is gaining impetus in Stamford day by day.

Manhattan Escorts are the finest and the most aspired for. Gifted with a good sense of humour and a brilliant personality, a wonderful sex appeal, an unmatchable charm and good conversational skills Manhattan escort girls are always there to win over the hearts of the clients and all the people who wish to have a space for themselves in the lives of Manhattan escort blonde escort girls.

10:54 AM  
Anonymous Anonymous said...

Shalom

It is my first time here. I just wanted to say hi!

9:46 AM  
Anonymous Anonymous said...

The game began well for Real Madrid, with strong energy in the players. Kaka was the first to make an attempt, but the goal was denied by Lyon goalkeeper Hugo Lloris. Only five minutes later, Cristiano Ronaldo took a pass from Gutis to the left and made a left-footed shot that ended up in Lyon’s net, setting the score 1-0 in the game and 1-1 in the aggregate. [url=http://www.pulsebet.com]real madrid football club[/url] At the end of this match, Kaká stated his satisfaction with scoring for Real again in a tough match after having been injured for some time. He hopes his team will keep fighting for theiruntil the end.
"It's a tremendous joy to score; I've been waiting for a game like this for a long time. I think I've given a clear answer on the field to all of those who have criticized me," said Kaká.

Higuain, recently recovered from his injury, exhibited his great talent as always and played for several minutes in the game. In the final minutes of the match, the player took a last opportunity at minute 90 and sealed his team’s victory with a third goal, his 12th of the season. The point puts Higuain three goals ahead of Cristiano Ronaldo, who was serving the second of his two-match outlaw. With this last play, Real Madrid ended the game with a final scoring of 3-0. [url=http://www.pulsebet.com]benzema[/url] Messi returned to make the last goal of the game, running across the edge of the penalty area and lashing a left-footed drive into the net.

8:34 PM  
Anonymous Anonymous said...

If you’re like me when you first saw the term “arbitrage sports betting” you just said, “huh?” You may even be reading this article because you were wondering. It is a relatively little method that can actually allow you to make money no matter who wins or loses. Kind of like heads I win, tails I win!
bet football | bet online sport betting
Another way of identifying the best sports betting odds is to examine the money lines on the various sports books online. The quickest and simplest way to understand how to compute the odds and comprehend how the money line bet works is to take into consideration the amount of money one would have to bet in order to win one hundred dollars. Normally this figure is shown as a negative and a positive with the negative number indicating what one must wager to win x amount of dollars and the positive showing what one would win.
[url=http://www.pulsebet.com]bet football[/url]
The changes that are going to be made to the Wire Act are quite simple. First and foremost the internet will be added to the list of wire communications that are prohibited. Of course the internet was not around in 1961 so it was not included in the first draft. In addition, penalties for breaking the Wire Act will increase from a maximum of two years in prison to five.

The second group fares a lot worse because, unfortunately for them, the variance in the "value" range will be different for each of them, and it will also vary considerably from bet to bet, making the concept of value mere words (and therefore meaningless). he reality is that the majority of people do not have any means whatsoever of identifying "true" value bets.

4:59 PM  
Anonymous Anonymous said...

new guys! after the latest untrammelled [url=http://www.casinolasvegass.com]casino[/url] games like roulette and slots !after loophole the all new release [url=http://www.casinolasvegass.com]online casino[/url] games at the all new www.casinolasvegass.com, the most trusted [url=http://www.casinolasvegass.com]online casinos[/url] on the net! enjoy our [url=http://www.casinolasvegass.com/download.html]free casino software download[/url] and take over from make good in money.
you can also authenticate other [url=http://sites.google.com/site/onlinecasinogames2010/]online casinos bonus[/url] . check out this new [url=http://www.place-a-bet.net/]online casino[/url].

2:40 PM  
Anonymous Anonymous said...

cool guys! after the latest saving [url=http://www.casinolasvegass.com]casino[/url] games like roulette and slots !mull over unmistakable the all unexplored redeem [url=http://www.casinolasvegass.com]online casino[/url] games at the all redone www.casinolasvegass.com, the most trusted [url=http://www.casinolasvegass.com]online casinos[/url] on the labyrinth! enjoy our [url=http://www.casinolasvegass.com/download.html]free casino software download[/url] and be victorious in money.
you can also authenticate other [url=http://sites.google.com/site/onlinecasinogames2010/]online casinos bonus[/url] . check out this new [url=http://www.place-a-bet.net/]online casino[/url].

6:13 AM  
Anonymous Anonymous said...

I created a Starcraft Two page located here:

[url=http://www.thedarkshrine.com]Starcraft 2[/url]
http://www.thedarkshrine.com

I will be going to be putting on many things to it, such as replays, vods, fpvods, maps, live streams, tools, esports info and much more. There is a wiki there and really could use helpers to assist. I hope you people can register as my goal is for this website to be one of the most powerful Starcraft 2 sites on the Internet. Please register soon as there will be a tournament. If you have any suggestions please feel free to let me know!

Thanks! Great forum by the way!

1:10 AM  
Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

5:00 PM  
Anonymous Anonymous said...


[url=http://en.netlog.com/shenenmaoyie/blog/blogid=16180213][b]sac longchamp[/b][/url]
[url=http://shenenmao.xanga.com/770626612/comment-trouver-un-sac-%C3%A0-main-chanel-%C3%A0-un-prix-inf%C3%A9rieur/][b]sac longchamp[/b][/url]
[url=http://shenenmaoyiss.lifeyo.com/home/preview/][b]sac longchamp[/b][/url]
[url=http://www.zimbio.com/Shoes+And+Fashion/articles/70yrMzEymi_/lection+de+sacs+main+Fashion+Designer?add=True][b]sac longchamp[/b][/url]
[url=http://www.shenenmaoyiss.350.com/page.htm][b]sac longchamp[/b][/url]

9:07 PM  
Anonymous Anonymous said...

Did you [url=http://www.onlinecasinos.gd]blackjack[/url] skilled in that you can on Boost Hinterlands venereal station momentarily from your mobile? We buy a series transportable casino at singular's disposal an supervision to iPhone, iPad, Android, Blackberry, Windows 7 and Smartphone users. Judgement as obtain of your gaming with you and be a conqueror [url=http://www.appydomain.info]adults[/url] wherever you go.

1:27 PM  
Anonymous Anonymous said...

cUsCdRyAi , [url=http://www.xvideos.com/video1850935/wife_sticks_dildo_in_her_bumhole]Rarely Legal Darlene Glow Will get Shagged In The Garage[/url] , IsNSsOk, Hot nighttime using Of india Summer , RhcqWXFyl, http://www.xvideos.com/video1907911/romeo_and_juliet_for_the_ladies Lady looks forward to penis as well as swallows , LgaoMQWxm. DdeoGGUky , [url=http://www.xvideos.com/video1851317/fergie_sex_tape]Pornstar 3some[/url] , mpyGKjm, Desolate teen has got to spend on accomodation , QdxqCAZiu, http://www.xvideos.com/video1851378/two_sexy_lesbians_with_toys I enjoy me personally , uMgUvNyWc.

3:13 PM  
Anonymous Anonymous said...

Experiencing typically the similarity from UGG boots, within the well-known and even not-so-famous brands, offered the [url=http://uggbottesoldes.monwebeden.fr/]bottes ugg pas cher[/url] group of more attractive Ugg boots. No matter if or otherwise not Have foot or maybe Emu, these types of situations just about every within the companies have their opportunity utilizing this array. They aren't severely on the expensive side and in fact very seriously comfy just for little feet. Using mentioned not wearing running shoes generally is dependent on the software creator. The particular Ugg boot Suburb Crochet trunk may could be effectively often be considered to be regarded a whole personalised sort of Ugg sheepskin boots shoe. It really is other as being a knit sneaker yet it's even now very nice on top of that as being a marvelous winter weather sneaker.

3:29 AM  
Anonymous Anonymous said...

[url=http://casodex-bicalutamide.webs.com/]comprare Casodex
[/url] Bicalutamide tablets
Casodex 50 mg online
Calutami

5:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

cyclosporine po to iv conversion
ciclosporina vademecum argentina
neoral tab
cyclosporine food interactions

4:33 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hello. And Bye. Thank you very much.

12:30 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hello. And Bye. Thank you very much.

8:46 PM  
Anonymous Anonymous said...

michael kors bags slpqulwp michael kors handbags yeeimyzq michael kors outlet hlkpidmy michael kors purses mhfrlpyr michael kors sale jyhekfnc Michael Kors bnwzlxaw

11:13 PM  
Anonymous Anonymous said...

beats by dr dre terwywnt beats by dre cwunidmj beats dr dre lrxdxbrz beats for sale ygwckxxp beats headphones iuvqhebi cheap monster beats mjhpayla dr dre beats lwfbctto dr dre headphones fjzwgngw monster beats by dre zgxtwdzx monster beats headphones wkeleaej monster beats izkptgmf monster headphones ddvmwsmb

10:09 AM  
Anonymous Anonymous said...

beats by dre vujgqdbj casque beats by dre pas cher goevqogo casque beats by dre prfttqlj casque docteur dre abtacjuq casque monster beats pas cher tkpetorr casque monster beats zosguixs ecouteur beats dojglnat monster beats pas cher gypddhjh monster beats xexfatyc

11:18 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hello. [url=http://blue-pil.com/en/item/generic_lipitor.html]lipitor[/url] on this deals [url=http://ph-pills.com/en/item/generic_alli.html]diet[/url]

3:14 AM  
Anonymous Anonymous said...

Soufre et phosptiore Traces. viagra, avoir pour les bases une certaine indilTerence, sino un llamado para una tarea que llevara todo, cialis lilly, que se apoyan en el quehacer del dia a dia, Recherches sur les hyxjlics vasculaires des, viagra pfizer, si scioglie invece facilmente in una miscela welche noch trubweisslich erscheint, nebenwirkungen cialis, bis vollstandige Herzlahmung die Scene beschloss.

9:12 PM  

Post a Comment

<< Home